TERUG

 

ver·ste·ke·ling (de ~ (m.), ~en)
iem. die zich in een vaar- of vliegtuig verstopt heeft om gratis mee te reizen

 

Onze intentie was om enkele flessen mee op clubreis te nemen, zonder medeweten van de meereizende leden. Het moest een verrassing blijven tot het moment van openbaring. Het zijn niet willekeurig gekozen flessen, maar flessen waar een verhaal of een anekdote achter schuilt. Woordvoerder zou de fles inleiden op de geschikte vooropgestelde plaats, waarna iedereen van deze fles zou kunnen meegenieten. En zo geschiedde...

 

 

OVERZICHT DER VERSTEKELINGEN

 

 

1. HIGHLAND PARK 21y O.B. Created exclusively for travel retail  47,5%
Deze fles is een geschenk van de reisleider, die zijn verjaardag vierde, en dit met veel plezier wilde delen met de meegereisde leden. 
De zoektocht naar deze nieuwe Highland Park expressie is een verhaal op zich, daar deze momenteel nog nergens in de shops verkrijgbaar is. Uitgezonderd in enkele Tax-free shops. Samen met woordvoerder had voorzitter al het voorrecht om deze in première te mogen proeven op het Whisky Live festival in Glasgow (nov'07), waarna de zoektocht naar een fles kon beginnen. Verschillende potentiele luchtreizigers werden aangesproken en uiteindelijk werd er een exemplaar gevonden in London Heathrow.
Deze fles werd geopend op onze eerste avond, wat ook meteen de vooravond was van onze afvaart naar Orkney, home of Highland Park.
Een mooie locatie hiervoor was het domein van Castle Menzies. Slechts 5 minuutjes wandelen van het Weem-hotel in Aberfeldy. Onze eerste overnachting..

foto: Werner

 

 

2. ARDBEG 17y O.B.  40%
De bron van het idee om deze fles te openen ligt nog bij onze vorige clubreis ISLAY 2006. Toen werd er een fles Ardbeg 25y Lord of the Isles geopend op de ruïnes van Dunyvaig Castle, zeg maar de 'stronghold of The Lord Of The Isles'
Een andere clubreis, een ander kasteel en een andere Ardbeg expressie. Omdat Ardbeg en de zee goed samengaan heeft onze woordvoerder zijn privéstock aangesproken om de volgende combinatie te bekomen:
Een Ardbeg 17y proeven hoog boven de Ardbeg-groene zee in de ruïnes van het prachtige Dunnottar Castle in Stonehaven.

foto: Werner

 

 

3. HIGHLAND PARK 18y O.B.  43%
Wie kent er nog de vorige range van Highland Park? Deze verschillende expressies dragen op hun label een schilderij van een locatie ergens op Orkney. Dit zal een mooie rode draad doorheen onze Orkney reisroute worden. Het eerste knooppunt dat we aandeden was de 18 jarige versie met op het label : The Ring Of Brodgar

foto: Werner

 

 

4. HIGHLAND PARK 25y O.B.  50,7%
Het tweede knooppunt in onze rode draad was de 25 jarige versie van de vorige range. Hierop is de achterzijde van de Highland Park Distillery te zien, tegen de schemering van het avondlicht. Omdat er ondertussen een nieuwe ijzeren turfschuur aan de achterzijde is gebouwd, hebben we de exacte locatie, die het label siert, om esthetische redenen iets moeten opschuiven

         foto: Werner

 

 

5. HIGHLAND PARK CAPELLA O.B.  40%
Aan deze fles is ook een hele zoektocht vooraf gegaan. Op het etiket van deze gelimiteerde botteling uit 2004 is de Italian Chappel te zien, die ook op onze reisroute doorheen Orkney ligt. Deze fles werd dus een must en het is in (en dankzij) de lange voorbereidingsperiode die aan deze reis voorafging dan ook gelukt om een exemplaar te bemachtigen.

foto: Werner

 

 

 

6. SCAPA 1993-2005 M&H Cask selection  46%  
Een ander verhaal met deze Scapa. De officiele versies hebben ons nooit echt weten te bekoren. Deze Scapa van M&H was wel een verrassing voor ons toen we deze leerden kennen. Twee jaar geleden hebben we deze geproefd op een tasting van de bevriende whiskyclub Cask Six uit Mol. Het leek ons dan ook leuk om deze terug mee te nemen naar zijn geboorteplaats om daar te proeven: Scapa Distilleerderij op Orkney.

                     foto: Dirk

 

 

 

7. HIGHLAND PARK 12y O.B.  40%
Opnieuw namen we de rode draad weer op. Op het terras van ons hotel op Orkney hadden we soms een mooi zicht op de heuvels van het eiland Hoy, die de horizon sieren. Dit beeld siert ook het etiket van de 12 jarige versie. Het was wachten tot de avondzon de juiste plaats in nam. De lage bewolking s’avonds zorgde er echter voor dat de heuvels van Hoy in het dek verdwenen. De gedachte en de smaak van deze prachtige malt maakten dit alles meer dan goed.  

foto: Werner      

 

 

8. HIGHLAND PARK 15y O.B.  40%
De laatste in de rode draad. Na onze afvaart om 06:30u in Stromness richting mainland, en na het ontbijtbuffet op de ferry, was het tijd om ons naar het achterdek te begeven. Hier kwam The Old Man Of Hoy in zicht. Deze 137 meter hoge seastack rijst uit de zee op, voor de kliffen van het eiland Hoy. Dit is ook te bezichtigen op het etiket van de 15 jarige. Ondanks dat er ons werd beloofd door de crew op de ferry dat we deze niet zouden zien door de laaghangende bewolking, kregen we hem toch nog te zien.

                foto: Dirk

 

 

9. BRORA 20y 1982 RARE MALTS  58,1%
Brora whisky's zijn net als Port Ellen whisky's gehuld in een mystieke sfeer. Whisky van deze vergane distilleerderij wordt zeldzamer en zeldzamer maar ook lekkerder en lekkerder. Vorige clubreis proefden we nog een Port Ellen aan de ruïnes van de Port Ellen distilleerderij op Islay. Ditmaal lag de keus voor de hand: Een Brora proeven op, en als het even kan, in de oude Brora distilleerderij of wat daar nog van overblijft.

foto: Werner

 

 

 

10. GLENGOYNE PETER'S CHOICE  O.B.  51%
Weer een ander verhaal bij deze fles. Deze Glengoyne expressie prijkt bovenaan de lijst met score's van geproefde whisky's die tijdens onze clubtastings werden beoordeeld. Het verhaal achter deze 'Choice' reeks van Glengoyne gaat als volgt: 9 werknemers in de distilleerderij hebben elk een vat gerijpte Glengoyne mogen kiezen die zij het lekkerst vonden. Vervolgens werden deze gebotteld als Single Cask en sierde de etiketten de naam en foto van de betreffende werknemer. Peter is de naam van de mashman op de distilleerderij, en hij heeft gekozen voor een 20 jaar oude Glengoyne die heeft gerijpt op een Pedro-Ximenez Butt. Deze fles stond buiten medeweten van de leden klaar op de Glengoyne Distillery die we op woensdag bezochten. De fles was getekend en van tekst voorzien door Peter himself: ' Have A Good Night, Peter Andrew'. Deze verstekeling werd dus op de distilleerderij meegenomen en verborgen gehouden voor de leden die ervan overtuigd waren dat alle verstekelingen ondertussen waren gekraakt. Later, tijdens onze laatste avond in Schotland, zou de reisleider de fles te voorschijn halen op het strand, gelegen voor ons hotel in Troon. 

 foto: Werner

 

 

 


 

 

De volgende 5 verstekelingen waren zelfs voor de reisleider een verrassing. Deze flessen kwamen tevoorschijn op momenten waar deze niet stonden ingevuld in de reisplanning. Maar flexibel als hij is, liet de reisleider het toch toe om de eigenaars hun moment van onthulling te gunnen waarna we allemaal mee mochten en konden genieten van hun onthulde verstekelingen.

 

 

 

A. ABERFELDY 21y O.B.  40%
Tijdens ons bezoek aan de Aberfeldy Distillery ging woordvoerder onopvallend over tot aankoop van deze fles. Omdat de voorzitter later die avond een 21 jarige Highland Park aan de meegereisde leden zou schenken voor zijn verjaardag, wilde ook de woordvoerder zijn steentje bijdragen. Deze Aberfeldy 21y werd voor het schilderachtige Weem hotel geopend waar we onze eerste avond doorbrachten.. 
Slainthe Mhath Gunter!

                    foto: Werner

 

 

 

B. HIGHLAND PARK 39y Duncan Taylor (specially selected fot The Nectar)  03/1968 - 04/2007  41,8%
Tijdens onze laatste Orkney avond presenteerde Dirk ons zijn meegebrachte 39 jaar oude Highland Park van Duncan Taylor en gebotteld voor The Nectar (B). De motivatie van deze toast is zijn zoontje Emiel, die thuis zijn eerste verjaardag vierde terwijl papa Dirk er zelf door omstandigheden spijtig genoeg niet bij kon zijn. 
Slainthe Mhath Dirk en Emiel!

  foto: Dirk

 

 

 

C. CLYNELISH O.B. Available only at the distillery 2008  57,3%
Deze Clynelish werd geproefd en goed bevonden door de meegereisde leden op de distilleerderij zelf waar deze botteling exclusief te koop is.
Geert, één van onze meegereisde leden, vond deze botteling wel passen om te toasten op de geboorte van zijn zoon Louis enkele weken eerder.
Wij deden hier graag aan mee. Het landschap waar deze fles werd geopend nodigde ook uit tot een glas whisky. Aan het begin van de schitterende en door zon overgoten Glen Coe vallei. Deze vallei is, om het met de woorden van één van de leden te omschrijven die de eerste maal Schotland bezoekt, "Schotland zoals we het kennen vanuit de boeken en foto's"
Slainthe Mhath Geert en Louis!

                      foto: Werner

 

 

 

D. CLYNELISH 1971-2005 M&H Cask Selection  45,7%
Op de hoogvlakte van Rannoch Moor wordt een nieuwe verrassing geopend. Jan laat ons meegenieten van zijn meegebrachte Clynelish op deze prachtige locatie. Zomaar!
Slainthe Mhath Jan!

                           foto: Dirk

 

 

E. THE DALMORE O.B.  limited edition, single cask n°5231 30/10/1985 - 22/06/2006  51,5%
Na ons bezoek aan de Dalmore Distillery werden we in het bezoekerscentrum getrakteerd op een Dalmore die ook enkel in de distilleerderij te koop is. We mochten allen hiervan proeven en wilden meer. 1 van onze leden kwam met de quote: "Als we allemaal £5 samenleggen kopen we een heuse fles van dit lekkers, en kunnen we deze op één van ons nog resterende avonden samen leegproeven. Enkele tellen later lag het bedrag klaar om ingeruild te worden tegen deze Dalmore. Op onze laatste avond van deze clubreis werd de fles geopend.
Slainthe Mhath MANNEN!

 foto: Werner

 

TERUG