ON TOUR MAIN PAGE

 

ORKNEY 2008

100PROOF.BE

VRIJDAG 30 MEI 2008
Deel 2 / 3

VRIJDAG Deel 1/3

VRIJDAG Deel 3/3

 

Verder kilometervreten door het gebied met de naam 'The Trossachs'. Eenmaal voorbij Loch Lomond neemt het weer zomerse proporties aan. 
We reizen langs de scenic route
en komen zo aan bij de Aberfeldy distilleerderij in het gelijknamige plaatsje.

 

foto: Dirk

 

 

foto: Gunter

foto: Marc L.

 

 

Deze gezellige distilleerderij kreeg in 2000 een upgrade door de opening van een bijhorend nieuw en multimediale bezoekerscentrum "Dewar's World of Whisky", tevens de naam van de gelijknamige succesvolle blend “Dewar’s”, waar Aberfeldy Single Malt in verwerkt zit en die allebei mee in de portofolio van Bacardi zitten.
Ook in de Bacardi portifolio zit sinds kort hun Brand-Ambassador Eric V. (Lidnr.42) die ons graag een handje toestak bij het regelen van ons bezoek aan deze distilleerderij. Omdat we weten dat Eric een man van zijn woord is, stappen we vol zelfvertouwen het bezoekerscentrum binnen waar we worden opgewacht door het vriendelijke personeel. Zij maken ons wegwijs in datgene wat we hier nog allemaal gaan meemaken.  
Klinkt allemaal goed!

Alles begint bij een introductiefilm die de geschiedenis schetst van John Dewar en zijn nazaten.

foto: Dirk

 

 

foto: Werner

 

Na het filmpje mogen we op eigen tempo en in taal naar keuze de Dewar's tentoonstellingsruimte doorkruisen. Op zoek naar onze eerste dram van de reis passeren we allerlei ruimte's en voorwerpen die betrekking hebben tot die eerste dram . Een leuk speledingetje  is de geurentafel waarrond je geuren kan ontdekken die frequent in whisky's voorkomen. Onder andere de geur van leder, honing, christmas cake, turfrook en hout worden allemaal verspreid door een druk op de knop. 

 

foto: Kris

Geurentafel

foto: Werner

 

 

Uiteindelijk belanden we in de tastingruimte waar we de keuze hebben tussen een glas Dewar's of Aberfeldy Single Malt, beide 12 jaar oud.

 

 

 

foto's: Gilbert

 

 

 

 

foto: Kris

foto: Dirk

 

Nu we het eindprodukt geproefd hebben, mogen we eens kijken hoe het allemaal zo ver is kunnen komen...

 

foto: Wim

Malen...

Mengen...

foto: Marc L.

 

 

 

foto: Marc L.

Gisten...

foto: Kris

 

 

 

foto: Jaco

Distilleren

foto: Werner

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

In vroegere tijden werd de new make spirit van het stillhouse naar deze filling store gepompt, om zo vervolgens in vaten te worden getapt voor verdere rijping, hier in hun warehouses.

Heden wordt de nieuw gemaakte Aberfeldy spirit in tankwagens gevuld en zo afgevoerd naar de centrale Dewar's warehouses rondom Glasgow. 
Daar gaat de new make vervolgens op vaten om te rijpen en later te bottelen.

foto: Marc L.

 

 

 

De tour eindigt waar het zou moeten. We worden in een warehouse meegenomen. Hier heerst de sfeer van een traditioneel dunnage warehouse waar vaten liggen te rijpen. 

Enkel de typische Angel's share geur is minder opvallend aanwezig dan in andere distilleerderijen. 
Blijkt dat hier enkel lege vaten liggen te rijpen om zo toch de bezoeker  een idee te geven hoe een traditioneel warehouse er langs de binnenkant uitziet.

 

 

foto: Dirk

 

 

foto: Gunter

foto: Werner

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

foto: Gunter

foto: Geert VdM

 

 

 

Nog leuker wordt het wanneer we in het warehouse achter het afgesloten traliewerk mogen komen. We mogen allen een glas nemen want de tourguide weet toch nog ergens een gevuld vat te vinden. Hierin Aberfeldy gedistilleerd in 1985. De valinch wordt bediend door de gids en haalt zo de lekkere nectar naar boven om vervolgens onze glazen te vullen.  

Herinneringen aan onze vorige clubreis komen naar boven. Woordvoerder beklemtoont nogmaals dat we dit moment moeten koesteren. Straight from the cask proeven is niet evident, of je moest mede-eigenaar zijn van een vat Connemara 1992 dat ergens bij één van onze leden in de kelder ligt te rijpen.

 

 

 

 

foto: Gunter

foto: Gilbert

 

 

 

De distilleerderij en zijn whisky laten een goede indruk na bij de aanwezigen. Wat natuurlijk de hele opzet is van een bezoekerscentum als deze. Maar toch, we zijn al op andere plaatsen geweest waar we andere verhalen over kunnen vertellen. 

De bijhorende shop wordt nog verder onderzocht en woordvoerder koopt een Aberfeldy glas om de leegte in 'zijn' survivalbeker op te vullen, en ook doet hij nog een aankoop waarvan we niet in beeld worden gebracht. Na de nodige foto’s van deze fantastisch in het groen gelegen distilleerderij rijden we verder naar ons eerste hotel van de reis, slechts een viertal kilometer hier vandaan.

foto: Dirk

 

 

 

VRIJDAG Deel 3/3