Maandagmiddag 23 Maart 2009

Ardbeg Distillery. Een distilleerderij, die tijdens elke Islay trip die we maken, meermaals door ons wordt bezocht. Om de sfeer, de locatie, de mensen, het old kiln café waar je ongeloofelijk lekker kunt eten en natuurlijk hun whisky zelf. 

foto's: Dirk

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Werner

foto: Dirk

 

 

 


foto: Werner

 

 

foto: Dirk

Ardbeg Distillery: een plek vol magie.

 

 

Jackie (Thomson) is nog even gaan shoppen in Port Ellen, en wij volgen haar voorbeeld op in haar eigen winkeltje. We krijgen ieder een glaasje Blasda toegestopt, dit shopt ook leuker. We nemen dit idee zeker mee naar huis om aan vrouwlief uit te leggen, hoe het samen gaan winkelen toch nog leuk kan worden. Even later arriveert Jackie die ons meeneemt naar, eerst de oude moutvloer, en daarna naar de huidige werkvloer.

 

 

foto: Dirk

Jackie Thomson

 

 

 

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

 

 

 

Deze moutvloeren worden heden ten dage voor allerlei activiteiten gebruikt, behalve dan voor wat ze ontworpen zijn. Tot 1981 werd hier nog zelf gemout. Deze ruimte wordt nu gebruikt voor ceremonies, feestjes, recepties etc. die dan toch wel in een uniek decor kunnen plaatsvinden. 

Hierna laat Jackie ons zien hoe de gerstkorrel wordt omgevormd tot een vloeistof die in eiken vaten worden opgeslagen, en die drie jaar later de naam whisky mag dragen.

We krijgen van elke fase stalen om te proeven of alles wel OK is.

foto: Dirk

 

 

 

 

foto: Dirk

foto: Werner

 

 

 

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

 

 

foto's: Dirk

 

Omdat Jackie niet op  e l k e  vraag een antwoord kan geven, belooft ze Gunter straks in contact te brengen met de manager himself,
Mickey Heads.

 

 

foto's: Werner

In de filling store ontdekken we dat Dirk naast het fotograferen ook nog andere hobby's heeft.

 

 

foto: Dirk

foto: Werner

Het overige van de new make spirit verdwijnt in de vaten. Terwijl de rest van de groep de werknemers afleiden hier in de filling store, gaat Peter nog rap 'iets' naar het buske doen.

 

 

 

 

foto: Werner

Terug in het bezoekerscentrum staat onze vaste tafel klaar met daarop de recente Ardbeg Commitee Botteling: Supernova. Dit is één van de 3.000 flessen die hier niet de deur zijn uitgevlogen. Gelukkig voor ons. Bij aanvang van de tour proefden we de licht geturfde Ardbeg Blasda met nog slechts een fenolgehalte van 8ppm in de fles. Nu dus deze Supernova die gemaakt is met gemoute gerst die een fenolgehalte van maar liefst 100ppm bevat. De zwaarst geturfde Ardbeg momenteel (niet meer) verkrijgbaar. Toch niet meer als Committee Botteling. Terug in België werd er wat later een officiële Supernova botteling gereleased. Beperkt verkrijgbaar in de betere whiskyspeciaalzaak.

Single Malt Whiskyshop, 18 April '09

foto: Gunter

Ondertussen is Mickey Heads, Ardbeg's distillery manager, mee aan onze tafel komen zitten. Gunter had nog enkele vraagjes die hij met veel enthousiasme beantwoord krijgt. Ondertussen selecteren we ook onze lunch van het 'Today Specials' bord.

 

 

 

 

foto's: Werner

Om kans te maken op de 'Hebridean Chicken with fluffy rice & Whisky sauce' moet je er als de kippen bijzijn. Slechts de eerste 3 bestellingen halen het nog net. Het tekort aan kippen in de keuken zou, volgens Jackie, te wijten zijn aan een otter die het op de kippen heeft gemunt. Zo zijn er in haar eigen kippenhok al enkele gesneuveld.
Toch een ernstige situatie, daar op Islay. Terwijl de 3 gelukkigen proberen te verbergen hoe lekker de Hebridense kip wel is, genieten de andere 4 toch ook van hun gekozen gerecht.

 

Het is weer een fijn bezoek geweest, maar we moeten verder werken aan onze missie. Het vervolg hiervan kan worden gevonden in de rubriek 'Het parcours'.