De gele aangeduide route is die van de officiŽle Islay Half Marathon. Deze vertrekt aan de distilleerderij van Bowmore en komt na een circulaire route, die reikt tot aan het vliegveld van Islay, terug aan in Bowmore.

Onze uitgestippelde halve marathon dan: Vertrekken voor een gezamenlijke warming-up aan de Bowmore Distillery tot een 700 yards voorbij de beroemde Bowmore Round Church. 

Van hieruit is het officiŽle vertrek over de B-road naar Port Ellen (The Old High Road). Deze lange rechte single track road doorkuist de turfvelden die rechts tot aan de oceaan reiken. Bij het binnenkomen van het plaatsje Port Ellen passeren we eerst de Port Ellen Maltings en de warehouses van de legendarische maar helaas verdwenen Port Ellen Distillery. We volgen de weg door Port Ellen en komen daarna ons eigenste stukje grond op Islay tegen: onze one square feet Islay grond ligt links van de weg, terwijl we rechts de bijhorende Laphroaig Distillery zullen zien en ruiken. Een 2km verder komen dan de pagoda's en  de gebouwen van de Lagavulin Distillery in ons vizier die we rakelings zullen passeren.

Een beetje klimmen en dalen en we zien de eindbestemming al liggen: de Ardbeg Distillery. Op de dalende toegangsweg naar de distilleerderij en de daarachter gelegen zee, kunnen we uitlopen tot aan de finish die zich op de binnenkoer van de distilleerderij bevindt. De totaal afgelegde weg bedraagt dan 21,10 km, oftewel de officiŽle halve marathon afstand.