Vorige Pagina

100PROOF.BE

Volgende Pagina

 

"Eén van de tien acht, The Nectar"

Pagina 3/5

 

 

 

 

Springbank, Campbeltown? Dan kan je niet buiten Cadenhead en daar stonden Jenny Karlsson en Pete Currie al op ons te wachten met koek en koffie. Ik nam thee!

 

 

Om terug in de whiskymood te komen volgde er dan een “klein” proeverijtje in de tastingroom van Cadenhead's. “Local Barley” enzo...

 

        Cadenhead

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu hadden we toch al een idee in ons hoofd van wat hier gemaakt werd en wordt en kon de rondleiding beginnen! Pete nam ons mee, eerst naar Springbank. Door “Longrow”, de straat, langs de bottelhal onder de Longrow kerk, recht de meer dan 100 jaar oude distilleerderij in.

 

 

Bottlehall & Longrow Church

 

 

 

 

Pete doet de uitleg terwijl Jenny, de nog kersverse Springbank promotiedame, het voorlopig bij luisteren hield.

 

Maltvloeren zijn een zeldzaamheid aan ’t worden in distilleerderijen, laat staan diegene die nog in gebruik zijn!

 

Hier bij Springbank doet men alles van a tot z nog zelf. Het is gewoon pech dat er vandaag niet gemout wordt, want anders lag hier een dik tapijt gerst te kiemen.

 

 

 

 

     Pete Currie doet z'n uitleg.

Jenny Karlsson luistert aandachtig mee.

 

 

 

 

 

  Turf

 

 

 

 

Turf wordt gestookt in een typisch fornuis onder de kiln.

De warme lucht bekomt men door een verwarmer op stookolie en een installatie met blazer. Alles gaat dan door de geperforeerde vloer in de kiln, waarop de gekiemde gerst normaal ligt te drogen.

Geperforeerde vloer

Fornuis

Warme lucht

 

 

 

 

Volgens specificatie wordt de gemoute gerst dan opgeslagen in de “binns”. Silo’s waar men het kan bewaren tot wanner men Springbank, Hazelburn of Longrow wil distilleren.

Eerst haalt men eventuele steentjes of metalen onderdeeltjes uit het graan met de “destoner”. Het zou niet de eerste keer zijn dat een vonk tijdens het malen het aanwezige stof tot ontploffing brengt. Daarna wordt de malt dus gemalen. Bij Springbank gebeurt dat nog in de originele Porteus mill. Een oerdegelijk en onverslijtbaar museumstuk. Ook een museumstuk is de mummie die men gebruikt om knaagdieren op andere gedachten te brengen. Dit is geen open buffet! Opgerot!

Mummie

 

 

 

 

             Destoner

 

 

 

 

 

 

 

 

De interesse bij de groep taant blijkbaar.

 

Vlug langs de open mashtun, langs de houten washbacks naar het stillhouse dan maar.

 

De 2 spirit stills worden verwarmd door een steam coil. Niets speciaal.

 

De wash still echter wordt direct verwarmd door een oliebrander. Redelijk uniek! Direct verwarmd wil ook zeggen dat de restanten van het graan en gist in de wash still kunnen aankoeken. Niet ongevaarlijk! Om dit te vermijden wordt er een rummager over de bodem van de washstill gesleurd. Aan de as van het externe mechanisme is een belletje bevestigd. Als dit stopt met bellen, gaan de meeste mensen lopen! Behalve natuurlijk die éne die weet wat hij dan moet doen!

 

 

 

 

 

Spirit Stills

 

 

 

 

 

Steam Coil

Wash Still

 

 

 

 

De "Rummager" binnenin de wash still

 

 

 

 

Spirit safe

 

 

 

Vorige Pagina

100PROOF.BE

Volgende Pagina