TERUG

 

28 SEPTEMBER 2016
TASTTOE
Verslag:Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

 

9 whiskey’s én een hamburger voor 20 €! En wijle weg!

Eerlijk is eerlijk. Sinds de voorstelling van Michter’s op SITS enkele jaren geleden, zijn we fan. Down to earth en geen big marketing project, dat sprak ons wel aan. Vandaar dat we enthousiast wegomleidingen en stormlucht trotseren om deze toch wel unieke tasting mee te maken en een hamburger, dat slaan we ook niet af!

 

 

 

Leuk was ook dat er verschillende mensen van “Michter’s” zelf aanwezig waren.

Iemand van de “family Barry” (de eigenaars) en Andrea Wilson, Master of Maturation. Een jonge vrouw met een indrukwekkende CV in het Noord-Amerikaanse whiskeywereldje. Diageo, Crown Royal (Canada) en Dickel, om maar wat namen te noemen, en nu dus zelfs general manager production bij Mighter’s.

De vrouw die vanavond onze vragen gaat beantwoorden! Wacht maar af.

 

 

 

 

MC Angelo prepareert voor de toestromende menigte een frisse zomerse welkomstcocktail met als basis-ingrediënt Michter’s en met dit in de hand begeven we ons naar de tastinghal/witloofmuseum. Daar wacht ons de volgende line-up:

 

 

 

 

 

 

MICHTER’S US 1 RYE  42.4°

Een single barrel. De mash bill bestaat uit iets meer dan 51% rogge, aangevuld met gerst voor de balans. Deze is al een cocktail op zich met vanille en kokos. Bittere, kruidige afdronk en dat geeft hem geen “plakkerig” gevoel.

 

MICHTER’S US 1 BOURBON  45.7°

Ondanks hetzelfde alcoholgehalte is deze dikker dan:

 

MICHTER’S US 1 BOURBON TOASTED BARREL  45.7°

Een “finish”? Maakt hem in ieder geval complexer dan z’n voorganger. Net als bij andere recent geproefde whisk(e)y, gerijpt of gefinished op toasted oak, maak ik in m’n hoofd het sprongetje naar Coca Cola (smaak).

 

 

 

 

 

MICHTER’S US 1 SOUR MASH  43°

Een romig mondgevoel bij deze. Zuur (positief hé!) en toasted.

 

MICHTER’S US 1 SB AMERICAN WHISKEY  41.7%

Als men hem uitdrukkelijk American whiskey noemt is het geen bourbon. Voelt een beetje waterig aan. Opvuller voor cocktails? De initiële neus van likeurpralines wordt aangenamer dan aangenaam.

 

 

 

 

MICHTER’S 10Y RYE  46.4%

10 jaar oude versie van de RYE. Hot flashes en lekker “bittertje”.

 

MICHTER’S 10Y BOURBON  47.2%

 

MICHTER’S US 1 RYE BARREL ST  53.9%

Zelfde whiskey als de eerste van de avond maar nu dus op vatsterkte. Chocolade en een bepaald geneeskrachtig kruid dat je onder doktersvoorschrift mag roken (tegen de pijn!).

 

 

 

 

 

MICHTER’S 20Y BOURBON  57.1%

Volgens Andrea gaat de spirit bij Michter’s tegen 55.5% op het vat. Meer water dan alcohol in de Angel’s share door de positie van de vaten in het warehouse (gelijkvloers/dak) zou de verhoging in alcohol kunnen verklaren.

 

 

 

 

 

Verder vertelt Andrea ons onder andere het volgende:

-24 barrels vormen samen een small batch

-Michter’s distilleert eerst in een kolom en daarna in een doubler. Uniek is dat ze deze ook als thumper kunnen gebruiken.

-Het 1ste jaar heeft Michter’s af te rekenen met een Angel share van 7%. Vanaf het 2de met 3% per jaar. In totaal eisen de engelen 45% op!

-Fenolen zijn oplosbaar in water, niet in alcohol. Aangezien fenolen “heet” aanvoelen, maakt dat verdunnen van whiskey hem heter maakt.

-De meeste mensen denken dat ze van Country houdt, maar ze houdt van Powerrock uit de jaren ’70. “The seventies? So you must have learned it through your mother?”. That makes Andrea a “young woman” ; )

-Nu produceert Michter’s 1.5 miljoen gallons original proof. 9 liter komt overeen met 2 gallons.

-Voor bourbon moet men “new charred oak” gebruiken. Niet voor whiskey of voor finishes.

Teveel info om hier neer te schrijven kortom. Dat is altijd het leuke aan praten met mensen aan de productiekant van het zaakje. “Dot the “i”’s and cross the “t”’s”. Dit alleen al is reden genoeg om naar zoveel mogelijk tastings te gaan, die hamburger is maar bijzaak ; )

 

 

 

 

 

TERUG