TERUG

 

VRIENDEN VAN DE POËZIE BIJEENKOMST

 

 

Gezien de recente gebeurtenissen was het wenselijk dat de vrienden van de poëzie weer eens samenkwamen om deze te bespreken en te evalueren.

Een van de topics is natuurlijk de uitslag van de verkiezingen in een welbepaald land dat niet aan het onze grenst. Fraude met stemcomputers en hacking door andere mogendheden buiten beschouwing gelaten volgt hier hun verslag van de verkiezing Clinton vs. Trump. Iedere vriend brengt 2 flessen mee en vervolgens worden deze benoemd tot kiesmannen. 1 voor Clinton en respectievelijk 1 voor Trump . De andere aanwezigen kiezen daarna welke van de 2 hun voorkeur weg draagt en op het einde van de avond worden de stemmen geteld.

Eerlijk en doorzichtig, zeker als we de niet gekozen kiesmannen niet vermelden.

 

 

 

 

Om de ernst van de situatie duidelijk te maken worden er eerst een stemkanon opgeofferd:

Ardbeg, nagerijpt op een porto-vaatje. Slechts 14 flessen ooit van gebotteld en goedgekeurd door toenmalige manager Stuart Thomson. Een wervelwind in een glas, een storm van emoties.

Hij roept herinneringen op aan de fles die we samen met Stuart proefden in de Old Kiln Café op Ardbeg, ver na sluitingstijd en ook herinneringen aan vrienden die ons sindsdien ontvallen zijn … .

 

 

 

 

De eerste stemgerechtigde fles van deze avond is de nieuwe Arran. De distilleerderij viert haar 21ste verjaardag en heeft ter ere daarvan deze botteling gelanceerd. Een klein wonder dat ze nu hier in het stembureau aanwezig is, gezien de problemen met de vrije markteconomie en producent van het glaswerk. Een fris toetsje in zware sherry. Een stem voor Hillary.

 

 

 

 

Nummer 2 is er ook eentje voor het Hillary-camp. Rittenhouse Straight Rye Whisky. Hé, een Amerikaan zonder “e”. 6 jaar gerijpt, gebotteld aan 50% ABV en met een mash bill bestaande uit minimum 51% rogge is dit dus een Staight Rye aan 100 proof. Dit laatste is de Amerikaanse “maat” en komt dus overeen met 50% alcohol.

Het geheel van aroma’s en smaken doet ons denken aan King Pepermunt.

 

 

 

 

Jura. Altijd moeilijk. Eentje voor Trump dus. Vintage 1993 Boutique Barrels. 8 jaar “gefinished” op Oloroso butts en daarom best lekker. Zelfs geen extra wijnvat nodig gehad. Dat zal de prijs ook drukken dan! Gekocht op de distilleerderij door een van de vrienden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De 10 jarige Glenfarclas op vatsterkte was de festivalbotteling op het Whiskyfestival van Gent in 2013. Dat bestond toen 10 jaar en vandaar de geselecteerde leeftijd voor deze Glenfarclas. Speachless. Ontzettend lekker, fris en z’n 60.0% doet hem de duffe kerstmiscake ver overstijgen. “Hadden we er maar meer van gekocht” wordt er gezucht. Een duidelijk stem voor old Hill’.

 

 

 

 

 

The Nectar of The Daily Dram Longmorn 35 jaar 44%. Gedistilleerd in 1975 en gebotteld in 2010. Cola-snoepjes en gesuikerde thee. Deze botteling wordt toegewezen aan Donald. Iedereen is het erover eens dat oude Longmorn verdomd lekker kan zijn. Een goede kiesman!

 

 

 

 

 

Deze doet ons een beetje geloven in de toekomst. Recente release van het machtige Balvenie. Single sherry cask, 15 jaar oud en 47.8%. Zuiver en rijp. Zoals steeds moeten vaststellen dat we deze altijd zwaar onderschatten. Leuke daarvan is dat hij ons telkens kan verrassen. Vandaar waarschijnlijk aan Trump toegewezen.

 

 

 

 

Hil’lekker! De Bunnahabhain uit 1976 van Malts of Scotland, 52.0% en sherry butt. Er wordt een traantje gelaten in de hoop dat deze stem niet tevergeefs is. Serieuze en bevestigde reputatie om aan je naam te kunnen vastkleven, Mrs. Clinton. Don’t let him down!

 

 

 

 

 

Eentje uit het Old Boys netwerk en dus duidelijk eentje voor Trump. Een White Horse! Wordt nu nog geproduceerd, maar eentje met zo’n oud label is “history”. Oudere whisky’s, meer sherryrijping en waarschijnlijk een gezonde dosis Lagavulin. An experience!

 

 

 

 

Teapot Dram! Ondanks de voor de hand liggende link met de Tea Party schrijven we deze toe aan Hillary. Deze batch van de enkel op de distilleerderij verkrijgbare botteling kan me minder bekoren dan andere batches. Iets teveel verbrande toast maar een goed staaltje van wat oudere Glengoyne op sherry kan betekenen. Als ouderen draag je natuurlijk kennis van de geschiedenis mee. Als nieuwkomer heb je deze ballast niet en mag je doodleuk dezelfde fouten maken die in het verleden geleid hebben tot wereldoorlogen en immense fortuinen van individuele families. Een déjà vu als het ware … de toekomst zal het vertellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Glen Grant van 36 jaar oud, matured in oak casks goddamme. 53.6%, duidelijk “sherry-invloeden” en mind blowing. Niet normaal wat sherryrijping doet met de fijne spirit van Glen Grant. Weer eentje voor Hillary! Nog zo machtig dat hij best een druppeltje water mag. Hillary teert duidelijk niet op de merites van haar man, zo teert recentelijk Glen Grant niet op deze monumentale bottelingen van Duncan Taylor. Gordon & MacPhail is het nu voor Glen Grant en Jay-Z voor Hillary. “I got 99 problems, but a bitch ain’t one” (sorry Bill!).

 

 

 

 

 

A swing vote! Clynelish 19 jaar van Single Malts of Scotland. Tegen de verwachting in gaat deze naar Trump. Het granige (karton) in de initiële neus beslecht de strijd: Trump! Uiteindelijk komt het waxy en leder, maar dan is het kalf verdronken. Ook de goede kunnen zich in deze race laten misleiden blijkbaar (Oeps! Beetje te partijdig?).

 

 

 

 

Eminence grise. Schim uit het verleden. Herinnering aan wat was en wat we moeten achterlaten. SMWS 7.28. Het achtentwintigste vat Longmorn gebotteld door de Scotch Malt Whisky Society! Gedistilleerd in f**king 1968 en gebotteld in 2005. 36 jaar oud, 52.1% en gerijpt op sherry, of wat had je gedacht! Afscheid van een tijdperk dat nooit meer terug komt. Hillary, this one is yours!

 

 

 

 

Niet echt tot onze verrassing telden we op het einde van de avond 7 kiesmannen voor Hillary en 5 voor Trump! Officieel kunnen we dus meedelen dat Trump gewonnen heeft! Nu is het wachten op de 99 luchtballonen en daarna, pas daarna kunnen we gehoor geven aan de stemmen in ons hoofd: GO TO ALASKA!

Het was me een genoegen!

 

 

TERUG