DAG 5 (1/3)

100PROOF.BE


DAG 5 (3/3)

 

VOORWOORD

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5

 

 

DAG 5   (2 / 3)
VRIJDAG 11 MAART 2011

 

 

 

We zijn meteen gecharmeerd door de ligging van de boerderij/distilleerderij, en van de gerenoveerde boerderij zelf met z'n prachtige authentieke binnenkoer. 

foto's: Marc

 

 

 

foto: Wim

 

 

 

 

 

foto: Werner

     De distilleerderij

 

 

 

 

foto: Gunter

foto: Wim

 

 

 

 

Ook hier worden we ontvangen door de manager/eigenaar, wie anders?

De familie van Francis J. Cuthbert is  al 6 generaties actief in deze streek, voornamelijk met het verbouwen van gerst. Gerst die z'n afzetgebied kent in de whiskywereld.
Met de verwezenlijking van deze micro-distillery op de boerderij willen ze hun gerst ook tot in de fles brengen. De distilleerderij is ondergebracht in de gebouwen van de oude graanmolen, die sinds 1984 eigendom zijn van de familie Cuthbert. De verbouwing werd een hele onderneming die in 2003 werd gestart, samen met  Francis' broer Ian die ook tussendoor mee helpt in de distilleerderij. Op 16 december 2005 vloeide hier de eerste spirit uit de stills.

foto: Wim

 

 

 

De graanmolen is ondergebracht daar waar in vroegere tijden de kiln actief was. De zwarte aftekeningen boven aan de muur laten zien waar vroeger de grill, waarop het graan werd gedroogd, bevestigd was.

Het op hun eigen land verbouwde gerst wordt (voorlopig nog) weggestuurd, om in een industriële mouterij gemout te worden.

Eens gemout en klaar voor gebruik, komt de mout terug in blauwe bakken (foto onder) naar de mouterij. Deze blauwe bakken zijn gemakkelijk hanteerbaar en kunnen zo worden leeggekieperd in de hopper, die alles zal transporteren naar het gebouw er naast waar de mashtun staat. (foto rechts).

foto: Wim

foto: Dirk

 

 

 

foto: Gunter

foto: Werner

 

 

De mashroom is de ruimte waar vroeger de graanmolen in was ondergebracht. In die tijd werd deze molen nog aangedreven door een waterrad dat buiten aan het gebouw was bevestigd. Toen ze dit gebouw in 2003 begonnen te renoveren hing er nog een kalender van 1942 tegen de muur, witgekalkte muren trouwens door de honderden duiven die hier onderdak hadden gezocht, aldus Francis.

Terug naar nu. De semi-lauter mashtun wordt gevuld met 1 ton mash. Het water komt van hun eigen waterbron op de boerderij die al jaren wordt gebruikt voor drinkwater. 

Van de mashtun gaat het tradioneel naar de 2 roestvrij stalen washbacks waar er de droge gist wordt toegevoegd.

Hierna zal Francis het goedje 90 tot 100u laten gisten om zoveel mogelijk fruittonen in de wash te krijgen.

foto: Dirk

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

 

foto: Dirk

De 2 washbacks en de wash charger.

 

 

 

 

foto: Werner

Stillroom

 

 

 

 

foto: Dirk

foto: Gunter

 

 

 

 

foto: Dirk

foto: Gunter

 

 

 

 

In de stillhouse staan de enige elementen die tijdens de verbouwing niet door streekgenoten is gebeurd. Voor het overige is alles gebeurd door ondernemers uit deze streek. Alleen de 2 stills en de spirit safe komen zoals bij zoveel distilleerderijen van bij Forsythes uit Rothes in Speyside.

De wash still (linkse) wordt gevuld met een halve washback waarna er wordt begonnen met distilleren. De warmte elementen in de stills zijn van een slangvormig type, daar waar de meeste stills voorzien zijn van kookpotten in de stills om de hitte er in op te wekken. Omdat de stills hier bij Daftmill kleiner zijn is er gekozen voor deze vorm, zodat er ook tot op de bodem kan worden verhit. Door de kleine stills is er ook veel kopercontact wat een lichtere spirit op het einde zal voortbrengen. De jaarproductie schommelt tussen de 15.000 en 18.000 liter new make spirit.

Spirit Safe

foto: Dirk

 

 

 

 

foto's: Wim

 

 


DAG 5 (1/3)

100PROOF.BE


DAG 5 (3/3)