DAG 3 (5/6)

100PROOF.BE


DAG 4 (1/5)

 

VOORWOORD

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5

 

 

DAG 3   (6 / 6)
WOENSDAG 09 MAART 2011

 

 

 

Op twee plekken in de distilleerderij mogen we geen foto's nemen. De eerste is in het stillhouse. Het cliché van ontploffingsgevaar door alcoholdampen wordt bovengehaald door de gids Patricia. Safety Regulations zoals we die nog bij grotere commerciële distilleerderijen zijn tegengekomen. Gelukkig biedt een deur uitweg en kunnen we die regel omzeilen door van buiten uit foto's naar binnen te nemen. Want Highland Park heeft echt wel 2 paar mooie stills.

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

 

Voordat we onze eerste druppel whisky deze namiddag zullen proeven, onderstreept Patricia de belangrijkheid nog een keer van de invloed die het hout heeft op de rijping van de uiteindelijke whisky.

We kunnen dit ervaren door zelf onze neus in twee verschillende vaten te steken waar Highland Park in rijpt. Eentje van Amerikaanse eik, en eentje gemaakt van Europese eik. 

foto: Werner

 

 

 

 

foto: Werner

Synchroon-ruiken

 

 

 

 

 

foto: Dirk

Cask Stencils

 

 

 

 

 

Die andere plek op de distilleerderij waar we jammer genoeg geen foto's mogen nemen, nu we er in geslaagd zijn om er binnen te geraken, is één van de 23 warehouses. De magische plek waar de toekomstige whisky's liggen te rijpen die in de toekomst misschien thuis in mijn glas zullen belanden. Als we ons aan de afspraak houden worden we beloond door Patricia. Als we doorhebben dat het hier om whisky gaat, geven we ons direct gewonnen en laten de fototoestellen voor wat ze zijn. Dus geen foto's hier in het verslag van ons die allen een glas Highland Park 1968 proeven straight from the cask, terwijl de wind buiten er voor zorgt dat er sneeuwvlokjes door een kapot raam naar binnen wordt geblazen. Hier hangt romantiek in de lucht.

Ok, we hebben dan wel geen foto's van dit hoogtepunt op deze reis, maar een van onze medereizigers heeft ook geen foto van de otter die hij vorig jaar in Schotland zou hebben gespot. En weet je wat, ik begin hem te geloven.

foto: Gunter

 

 

 

 

 

De tastingruimte in de distilleerderij is een beetje heringericht sinds ons vorige bezoek in 2008.

Het is zowaar een museumpje geworden waar buiten de nieuwe 50 jarige, 'alle',  i repeat 'alle' bottelingen te bezichtigen zijn die de distilleerderij ooit heeft uitgebracht. Ook de originele fles van 'Earl Magnus' en de legendarische 'Vintage 1958'.

Toch wel indrukwekkend om hier zo meteen een tasting te mogen meemaken.

Distillery manager Russell Anderson komt ons eerst nog even verwelkomen en ons veel plezier toewensen met de tasting die er zit aan te komen. Sympathieke mens. Keep up the good work, Russel!

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Werner

Russell Anderson

 

 

 

 

 

foto: Peter

foto: Peter

 

 

 

 

 

foto (toestel) : Werner

 

 

 

 

foto's: Werner

 

 

 

 

Van de verdunde new make spirit springen we 12 jaar verder naar de instapversie van Highland Park. Na de volgende, de 15 jarige welke voornamelijk rijping op Amerikaanse eik heeft gehad, gaan we via de 18 jarige meteen naar 40 jarige. Omdat onze smaakpapillen nog attent zijn, en we ten volle kunnen genieten van wat hier 40 jaar heeft liggen wachten op ons.

De 12 jarige cask strength in de vorm van de "hjärta" komt ook aan de beurt waarna de reeks eindigt met de 25y en de 30y en veel voldoening.

We worden voor het proeven van de whisky's ook nog beloond met certificaten, boeken en Highland Park glazen.

We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat Patrica geen overuren wilt kloppen en dat we, indien we nog langs de shop willen passeren, niet te lang moeten nagenieten van deze uitzonderlijke tasting.

We hebben de boodschap begrepen en zoeken onze vriendin Hollie op in het bezoekerscentrum.

Highland Park 40y

foto: Gunter

 

 

 

In die shop springen 2 flessen in het oog die we thuis niet terugvinden. Eentje gaat zowieso mee met mij naar huis voor een toekomstige clubtasting, en die andere is er eentje exclusief  voor de Taiwanese markt. Met als boventitel 'Viking Collection' en ondertitel 'The Sword' is deze Vintage 1997 in 2010 gebotteld op 43%.
Het is ondertussen een traditie geworden dat er tijdens een Schotlandreis een moment komt dat alle medereizigers spontaan een duit in hun zakje doen om een exclusieve distillery fles aan te schaffen en zo te proeven. Of we nu met twee, acht of zestien zijn. 

Voor minder dan £8/persoon hebben we ze in ons bezit.

foto: Werner

 

 

 

 

Een ander item uit de shop dat zelfs meer dan 8 keer op de toonbank beland is de Highland Park 'Beanie Hat'. Deze is zo belachelijk laag geprijsd dat -zelfs indien ze lelijk zouden zijn of we geen fan van Highland Park waren- we ze nog zouden kopen. 

Iemand denkt zo hard aan zijn vrouwlief thuis dat hij ook nog de vrouwelijke uitgave koopt voor haar. Hollie mag de beanie passen en meteen samen met ons op de foto.

Onze privéchauffeur die het Highland Park busje al heeft voorgereden mag niet mee op de foto. Iemand moet de foto nemen...

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Davie Reid  ~  toestel: Dirk

 

 

 

 

 

Davie, onze privéchauffeur zeg maar, zorgt er voor dat we veilig en wel terug aan onze B&B worden afgeleverd.

Onze B&B heeft ook een welgekomen lounge, waar we kunnen pré-aperitieven voor we opnieuw 'de stad' intrekken voor het verdere verloop van onze laatste nacht op Orkney.

We doen dit samen met de net gezamenlijk aangekochte Highland Park voor de Taiwanese markt.

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Werner

foto: Peter

 

In de lounge krijgen we opnieuw een boodschap van 'iemand' uit onze Kempen:

Heb je nood aan een vriendin     zoek een schaap en ram hem er in. Weer een goede prostaat van nonkel raad

 

 

foto: Wim

foto: Jan

 

 

 

 

 

'Makkers, maten, Tennent's'  

foto: Peter

Van de pré-aperitief naar de aperitief. In onze vaste eetstek in Kirkwall wordt er opnieuw na het gebruikelijke glas Tennent's lekker gegeten. Onze Roger zou hier graag zijn. Voor onze degustief, yep Tennent's dus, houden we halt aan de haven in een leuke pub die de naam Helgi's draagt. Toeval wil dat er OOK vandaag één van onze achtergebleven vrouwen verjaart. En nadat Wim eergisteren in Wick de traktatie van Martine tot een goed einde heeft gebracht, is het vanavond de beurt aan Sonja die persé wilt dat Marc hier voor ons trakteert. En nog steeds wordt het me afgeraden om naar huis te bellen om te vragen wanneer mijn vrouw nu eindelijk verjaart. We gaan deze week in ieder geval aanduiden als kanshebber voor een eventuele volgende reis. En opnieuw vragen we dan Wim en Marc ook mee. De nacht wordt korter en korter wanneer we de jukebox hebben gevonden. Morgenvroeg vroeg zullen we dit jammer hebben gevonden, maar nu gaan we nog even door. Genieten van elke minuut op Orkney met vrienden en Tennent's.

foto:Gunter

 

 

 

 

 

foto: Gunter

Happy Birthday Sonja !!

 

 

 


DAG 3 (5/6)

100PROOF.BE


DAG 4 (1/5)